Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Door uw lichamelijke problemen als gevolg van uw niet-aangeboren hersenletsel (NAH), kunt u mogelijk wel thuis wonen, maar voor kortere of langere tijd niet geheel zelfstandig voor uzelf zorgen. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben om uzelf te wassen of aan- en uit te kleden, of wellicht heeft u problemen met eten en drinken. De zorgverleners van BAAS ZORG helpen u dan thuis met de benodigde verzorging of verpleging. Zij hebben kennis van niet aangeboren hersenletsel en houden daarbij rekening bij de verpleging of verzorging.

De gespecialiseerde medewerker kan voor u een belangrijke steun zijn als u door uw NAH (tijdelijk) de greep op de dagelijkse verzorging van uw huishouden dreigt te verliezen. Deze medewerker geeft praktische ondersteuning bij een gedragsverandering door niet-aangeboren hersenletsel, vaak in samenwerking met andere hulpverleners in ketensamenwerking. U kunt hierbij denken aan structuur brengen in de planning van de week of het begeleiden bij medische afspraken. U staat er dus niet alleen voor.

Fysiotherapie bij NAH

  • Voelt u zich minder fit/futloos?
  • Heeft u moeite met het omgaan met uw vermoeidheid?
  • Ervaart u problemen met het zelfstandig functioneren zoals lopen, opstaan/zitten, aankleden?

Als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel, kunt u problemen hebben met denken. Deze problemen noemen we ook wel cognitieve klachten of cognitieve stoornissen. Veel voorkomende cognitieve klachten zijn problemen met het geheugen en de concentratie. Ook het verwerken van (grote hoeveelheden) informatie kan lastig zijn. Daarnaast kunnen problemen met het plannen en uitvoeren van activiteiten ontstaan.

Cognitieve functies zijn geen spieren die sterker worden door veel te trainen. Het is daarom effectiever om met de cognitieve klachten te leren omgaan. Dit heet ‘compenseren’. Compenseren betekent dat u taken op een andere manier gaat uitvoeren dan u voorheen gewend was, waarbij u rekening houdt met uw beperkingen.

De fysiotherapeut gaat met u kijken wat voor u goed werkt en leert u specifieke vaardigheden aan die u in de dagelijkse praktijk kunt toepassen.

Ergotherapie bij NAH

Door uw niet-aangeboren hersenletsel heeft u te maken met zichtbare, maar ook met onzichtbare gevolgen op lichamelijk gebied. Uw hersenletsel kan ook effect hebben op communicatie, gedrag, persoonlijkheid, energie en cognitief functioneren. Herkent u deze situaties:

  • Heeft u moeite om uw dag in te vullen met zinvolle activiteiten?
  • Heeft u moeite om een activiteit te beginnen?
  • Heeft uw mantelzorger moeite om met uw beperkingen en veranderingen om te gaan?

Dan kunt u terecht bij een ergotherapeut via Baas Zorg. Die kijkt met u wat u graag doet en welke zaken belangrijk zijn om te blijven doen. U kijkt samen wat er niet goed lukt en hoe dat komt. Daar gaat u samen mee aan de slag. Dat kan gaan om praktische trainingen om vaardigheden te verbeteren of het gebruiken van hulpmiddelen en aanpassingen.

Previous Story

Pro Deo Advocaat (RVR)

Next Story

Onafhankelijke Cliëntondersteuning

Latest from Aandoeningen

Ziekte van Parkinson

Parkinson is een hersenaandoening. Mensen met Parkinson hebben klachten als trillen, moeilijk praten, stijve armen en

Wonden

Normaal gesproken geneest een wond vanzelf. Soms geneest een wond niet goed of snel genoeg. U

Stoma

Als u een stoma krijgt, verandert er veel in uw leven. U moet leren leven met

Spraak-/taalproblemen

Bij een spraak- en/of taalprobleem kunt u bepaalde klanken niet goed maken. Praten gaat steeds moeilijker

Nieuwe heup of knie

Na een knie- of heupoperatie begint u snel met oefeningen in het ziekenhuis. U dient opnieuw